Nenenenene!

Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet. Zo houdt een kudde olifanten heel China in spanning. De dieren leggen honderden kilometers af, maar waarheen? En waarvoor? Ergens in China begint iemand nerveus te worden. Dat geldt ook voor Lewis Hamilton. Hij roept al jaren om meer concurrentie. Nu Max Verstappen de ene na de andere Grand Prix wint, heeft Lewis het er toch moeilijk mee. Na het kijken van Formule 1 vraag ik me wel af waarom een bandenwissel bij mijn garage altijd zo lang moet duren. Het lijkt de formatie wel, deze is inmiddels behoorlijk vastgeroest. D66 wil immers alleen meedoen als PvdA en GL ook meedoen. Huh, de meerderheid van Nederland heeft rechts gekozen (89 zetels). VVD en CDA willen een links blok dan ook voorkomen. Formateur Hamer zoekt een breekijzer. Het CDA heeft eerst een interne crisis te bezweren. Wopke Hoekstra bespreekt in een Zoom-meeting de gezondheid van Pieter Omtzigt met 350 leden. Pieter zelf laat een bom ontploffen door een aanklacht (van 76 pagina’s) in te dienen tegen de misstanden binnen het CDA. Uiteindelijk stapt hij uit de partij en gaat zelfstandig verder. Eindelijk op eigen benen … als 18e partij!

Het Hongaarse parlement stemt in met een wet, die het verbiedt om homoseksualiteit en verandering van sekse te “promoten” onder jongeren onder 18 jaar. Dit leidt tot hevige protesten, heel Europa valt over president Orbán heen. Als reactie kom je op Euro 2020 de regenboog inmiddels veelvuldig tegen. De wielrenners in de Tour de France geven nog het mooiste statement af: daar laten ze de man in de regenboogtrui gewoon de eerste etappe winnen. De koers wordt ontsierd door valpartijen. Eén wordt veroorzaakt door een vrouw met een kartonnen bord voor haar kop: “Allez Opi-Omi”. Ze staat met haar rug naar de renners toe om vooral maar in beeld te komen. Opa en oma zullen trots op haar zijn. Een dag later eert Mathieu van der Poel zijn Opi met een etappezege en de gele trui in de Tour de France. Wat een klasbak! De valpartijen de eerste dagen zorgen voor een ware loterij. Menig tourpooltje kan na twee dagen alweer in de prullenbak. Zo zit Robert Gesink inmiddels al thuis en fietst Primož Roglič als een ware mummie rond. Wordt hij door Hansaplast gesponsord?

Wesley Sneijder verschijnt rondom Euro 2020 al hakkend en rappend in de reclame van koning Toto. En Wesley wil straks nog serieus genomen worden als coach? Cristiano Ronaldo zal nooit meer hoeven schnabbelen, die heeft genoeg verdiend. Zijn invloed op het publiek is enorm. Zo daalt de marktwaarde van Coca Cola meteen met €3 miljard als hij de flesjes frisdrank tijdens de persconferentie opzij schuift. Het toernooi begint in mineur als de Deen Christian Eriksen op het veld in elkaar zakt met een hartstilstand. Gelukkig wordt snel ingegrepen en kan hij het zelf nog navertellen. Er wordt ook nog gevoetbald. Oranje freewheelt door de groepsfase. Het hele land waant zich al in de halve finale, er hoeft alleen nog even van de Tsjechen en Denen gewonnen te worden. Tja, hoogmoed komt voor de val: Oranje verslikt zich in Tsjechië en kan naar huis. De kritiek is niet mals en Frank de Boer stapt op als bondscoach. Rafael van der Vaart krijgt het al eerder zwaar te verduren als hij commentaar heeft op het spel van de Spanjaarden. Het leedvermaak in Spanje is dan ook erg groot als Oranje vervolgens uitgeschakeld wordt: “nenenenene!”

De attractie Monsieur Cannibale van de Efteling is racistisch en verdwijnt. Is De Nachtwacht eigenlijk niet te wit? Het doek is in ieder geval wel weer compleet. Dankzij kunstmatige intelligentie is het Rijksmuseum erin geslaagd een reconstructie van de vier ontbrekende delen van het wereldberoemde schilderij te maken. Zo heeft Rembrandt het schilderij ooit bedoeld. Wat we hiervan leren? Dat je van een duur kunstwerk best een paar stukken kunt afsnijden om het boven de bank te laten passen. De originele delen heeft men nooit kunnen vinden. De Belgische Rambo is inmiddels wel gevonden, hij blijkt zelfmoord gepleegd te hebben. John McAfee verhangt zichzelf nadat bekend wordt dat hij door Spanje zal worden uitgeleverd aan de VS. McAfee heeft met zijn antivirussoftware jarenlang geld verdiend aan virussen. Een dag na zijn dood stort in Miami een flat in. Complotdenkers zeggen dat McAfee hier een appartement had. Toeval? Ik leg meteen een link met het nieuws dat door Chinese wetenschappers cruciale informatie over de oorsprong van het coronavirus uit een database is gewist. Had John daar toevallig een back-up van liggen?

De waarheid komt altijd aan het licht. Zo blijkt nu dat D66 saillante fragmenten uit de VPRO-documentaire over Sigrid Kaag heeft laten schrappen. Ook is geprobeerd beelden te shoppen, waardoor het lijkt alsof Kaag wel een autogordel om heeft. Het vertrouwen in de politiek wordt er niet beter op. Zo zijn in ons land versoepelingen eerder doorgevoerd, terwijl de deltavariant van Covid19 wereldwijd razendsnel om zich heen grijpt. Is dat wel verstandig? Daarnaast is er een run op het eerder verguisde Janssen-vaccin. De GGD-lijnen liggen helemaal plat. De verklaring is simpel: jongeren willen feesten en op vakantie en hebben met Janssen aan één prik voldoende. Eén ding lijkt haast nog hardnekkiger dan het coronavirus: Hazes. Rachel doet er alles aan om de naam van haar overleden man volledig uit te melken. De Lidl verkoopt nu zelfs fanartikelen van de volkszanger. Ik ga stuk! Het kan in de supermarkt trouwens snel gaan nu de mondkapjesplicht is afgeschaft: mensen kijken me aan alsof het dragen ervan inmiddels verboden is. En de enigen die nog anderhalve meter afstand houden zijn anderen met een mondkapje. Het is de olifant in de kamer.

Plaats een reactie